JoM SoLaT sUnAt aNaK - aNaK !!!  • Setiap hari, setiap muslim wajib mengerjakan solat lima waktu. Solat adalah tiang agama Islam. Sebagaimana yang diriwayatkan dalam sebuah hadis rasulullah maksudnya :" Asas urusan ialah Islam, tiangnya adalah solat dan puncanya adalah berjihad di jalan Allah "  • Sebagai tiang agama, solat adalah amalan yang sangat penting. Ia adalah amalan yang mula-mula akan dihisab. 

Selain daripada solat fardu, terdapat juga solat-solat sunat. Ha... apakah itu solat sunat !!!!! jom  • Solat sunat ialah solat yang disunatkan kepada kaum muslimin untuk mengerjakannya, kalau kita mengerjakannya, kita mendapat pahala dan kalau kita tidak mengerjakannya, kita tidak mendapat dosa. 

Solat sunat tidak banyak dan ianya terbahagi kepada dua bahagian iaitu sunat muakkad dan sunat bukan muakkad. Apakah perbezaan diantara keduanya??? 


Solat sunat muakkad ialah solat sunat yang yang sangat dituntut dan ianya juga penting. Rasulullah selalu mengerjakannya, bahkan baginda tidak pernah meninggalkannnya. Solat sunat bukan muakkad pula adalah solat sunat yang tidak terlalu penting..


kEsImPuLaNnYa :


solat sunat ialah solat yang jika dilakukannya, akan mendapat pahala dan jika ditinggalkannya maka tidak pula berdosa.

No comments:

Post a Comment